Barát Attila

 

klarinéttanár, kamaraművész, szaxofon előadóművész - szaxofon@vipmail.hu

 

Bármilyen hangszeren egyszerű játszani: mindössze annyit kell tenni, hogy a megfelelő billentyűt üsse le az ember a megfelelő időben, és a hangszer játszik magától.  (J. S. Bach)

 

Szakmai önéletrajz:

1965-ben születtem Kárpátalján, Beregszászon.

A zenével 8 éves korban kezdtem el foglalkozni. Első tanáraim Kovács György (klarinét), Orosz József (fagott) és id. Novák Viktor (zongora) voltak, akiket mindmáig nagyra tisztelek.

 

Tehetséges klarinétosként az a „megtiszteltetés” ért, hogy 1981-ben részt vehettem Moszkvában a XXVI. Szovjet Kommunista Párt Kongresszus tiszteletére rendezett grandiózus nemzetközi koncerten, ahol személyesen Brezsnyev, Gromiko, Csernyenko és Gorbacsov elvtársak előtt léphettem fel(egyedüli magyarként!).

 

Még abban az évben 1981-ben felvételt nyertem az ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Főiskolára, amit 1985-ben, fagotton kitüntetéses diplomával végeztem el. Akkori tanárom Sztyepán Tomics volt.

 

2008-ban végeztem el klarinéton és szaxofonon a kijevi Nemzeti Zeneművészeti Egyetemet és szereztem klarinéttanár, kamaraművész és szaxofon előadóművész diplomákat.

 

Pedagógiai pályafutás:

A zenepedagógia meghatározó szerepet nyújt életemben. Pedagógus pályafutásomat még 1984-ben kezdtem el Nagy-Bereznán (Ukrajna), ahol klarinétot oktattam egészen 1992-ig.

 

1992-ben áttelepültem családommal Magyarországra és nagy örömömre, azóta is a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művésztanára vagyok, ahol blockflötét, klarinétot és szaxofont tanítok.

 

30 éves pedagógus pályafutásom alatt Külföldön és hazánkban egyaránt több zeneművészeti főiskolát és egyetemet végzett tanítványt neveltem ki, akik számos országos klarinétversenyt nyertek meg. 

 

Család:

Boldog apuka vagyok, mert két egészséges és szép gyermekem van –Adrienn (25 éves), aki a Liszt Ferenc Zeneakadémia brácsa-szakos tanulója, és Krisztián (23 éves), aki a budapesti Kandó Kálmán Műszaki Főiskola hallgatója.

 

Egyéb:

Tanári tevékenységem mellett, aktív zenei életet élek. Évente számtalan fellépésen veszek részt különböző koncerteken, hangversenyeken, jótékonysági rendezvényeken stb. Zenei pályafutásom alatt számos európai országban léptem fel.  

 

Tagja vagyok a 130 éves múlttal rendelkező Balassagyarmati Dalegyletnek,

Kisegítő tagja az Érsekvadkerti Pedagógus Kórusnak.

18 éve tagja vagyok a Nógrád Megyei Koncertfúvós Zenekarnak.

Énekese és szaxofonosa vagyok az A’ la Carte  Zenekarnak (www.alacartemusic.hu

16 éve művészeti vezetője vagyok a Szaxi Koktél Trió formációnak. (www.szaxikoktel.fw.hu)

 

vissza